Az MKSE története

Gyöngyös városa, 1981. Még a rendszerváltás előtti időszak. A nyugati filmek csak lassan szivárognak be Magyarországra, így Gyöngyösre is. Bruce Lee filmek a diszkókban, mozikban hatalmas sikerekkel. A ‘Karatézó Kobra’ című film bemutatása. Misztikum és az új harcművészetek megjelenése. Fehér egyenruha, öv. Óvatos jelentkezések az edzésekre, képzetlen, de lelkes edzők-ezen környezet az 1970-80-as években.

Ugyan a 70-es évektől már Magyarországon-főleg a fővárosban- az egyetemeken és főiskolákon edzések folytak a harcművészeteket honosító mestereink vezetésével, de vidéken még csak nagyon kezdő csoportok voltak. Budapestről a friss egy danosok jártak vidékre irányt mutatni. Így volt ez Pásztón és Gyöngyösön is. Bíró György mester Budapesten tartott edzéseket, a gyöngyösi klub szakmai munkáját az első perctől kezdve támogatta. A pásztói edző Lőrik Csaba a működés első évétől segítette az edzői munkát, alakította a kapcsolatokat. Havonta egyszer átjött edzést vezetni, tanítani. Az edzéseket lelkes gyöngyösi, és más városbeli haladó karatékák vezették. Tóth Miklós 1981-ben, Janes Zsolt 1982 szeptemberében csatlakozott a csoporthoz. Az első vizsga után már ketten irányították a klub szakmai munkáját. A gazdasági ügyeket Veres Judit intézte. A tagdíj 50 Ft/hónap volt, mindezért szombatonként később kedden és csütörtökönként három órát lehetett edzeni.

Négy hónap elteltével 1982. december 22-én nyílt lehetőség letenni az első vizsgákat Pásztón Bíró György első Danos mesternél, aki a SE szakmai fejlődését 1989-ig végigkövette.

Mivel 1983. márciusában sikeres vizsgát tett Janes Zsolt – megszerezve az egy fekete csíkot – a heti egy foglalkozást ketten vezették Tóth Miklós iskola,-és klubtársával. Az edzések helye a gyöngyösi ‘Spartacus pálya’ edzőterme volt. A munkát szakmailag Bíró György és Lőrik Csaba segítette. Havi egy alkalommal tartott edzést Lőrik Csaba, a vizsgákat Bíró György első Danos mester vezette. 1984-ben lehetőség nyílt egy új tornaterem bérleti jogát megszerezni a Batthyány téri sporttelepen. Az edzések heti három alkalommal folytatódtak. A másfél órás foglalkozásokon 50-70 fő vett részt átlagosan.1985-ben Lőrik Csaba katoni szolgálatra vonult be, így az egyesületben a szakmai segítő munkája rövid ideig szünetelt. 

1992-ben Nagy István, Tóth Miklós, Nagy Róbert, Tóth Zsolt, Janesné Turák Boglárka és más ambíciózus tag kezdeményezésére Janes Zsolt vezetésével szerveződött újjá az egyesülési jogról szóló törvénynek megfelelően a csoport azokkal a régi tagokkal, akik 1980-as években elindították Gyöngyösön a shotokan karatét.

1993. júliusában 21 fő alapító taggal megalakult a Mátrai Karate-do Sportegyesület, mint társadalmi szervezet-1995-től közhasznú szervezet.

1993-tól csatlakoztunk a Magyar J.K.A. Karate Szövetséghez, valamint a Palóc Karate Szövetséghez.

1993-tól a sportegyesület vezetői elindították mind a szakmai, mind a szervezeti fejlesztést. 5 fő sportoktatói végzettséget szerzett. A kyu vizsgákat követően a sportegyesület első mesterfokozatát megszerezte Janes Zsolt és Tóth Zsolt 1995-ben Mori és Sawada mestereknél. Középfokú edzővel 1996-tól rendelkezünk.

Jelenleg három középfokú (Janes Zsolt, Tóth Miklós, Petrovics Viktor) és három alapfokú edzővel, sportoktatóval rendelkezünk (Érsek Iván, Szabó László, Tóth József).

2000-ben szervező munkánknak köszönhetően újjáalakult a Heves Megyei Karate Szakszövetség.

Szintén 2000 évben egy új rendszerű, 4 éves oktatási programot vezettünk be KARATE-SULI elnevezéssel. A program sikeres végrehajtását követően az első Karate-Suli vezetője Misuta Orsolya volt-, továbbfejlesztve az ötletet ismét új programmal gazdagítottuk a sportegyesületet. A KARATE-SULI folytatásaként bevezetésre került a KARATE-GIMI, mely szintén négy éves program lett.

A KARATE-SULI programot az MKSE kezdeményezése és előterjesztése alapján a Palóc Karate Szövetség hivatalos programjaként fogadta el.

A Magyar JKA Karate Szövetségnek 2006-ban terjesztettük elő a KARATE-SULI program országos szintű elfogadását.

2000-től Heves megyében évente megyei szintű karate diákolimpiát rendezett a SE. JKA területi diákolimpia és országos edzőtábor rendezése is fűződik sportegyesületünk nevéhez.

Folyamatosan képezzük tagjainkat, edzőinket.

Vizsgáztatói ‘A’ engedéllyel rendelkezik: Janes Zsolt 5. dan

Országos bírói képzettség:

IPPON SHOBU ‘B’ kategória: Janes Zsolt

Szakmai munkát továbbra is Lőrik Csaba 5. danos mester segíti.

Nemzetközi minősítések:

Bírói és Instruktori “C”, vizsgáztatói “D” – Janes Zsolt

A SE fő céljai:

- a tradíciók megőrzése

- egy jó közösség kialakítása

- a shotokan karate gyakorlásának biztosítása gyermekkortól felnőttkorig

- a sportegyesület és a szövetség edzőinek folyamatos képzése

- versenyzési lehetőség biztosítása

- KARATE-SULI és KARATE-GIMI rendszerének fenntartása, továbbfejlesztése

A sportegyesület segítői ‘nevek felsorolása nélkül’ erkölcsileg és anyagilag a lelkes szülők, családtagok, régi karatékák, vállakozók, akik sokszor szabadidejüket feláldozva viszik az egyesület ügyeit, támogatják rendezvényeit, részt vesznek a versenyeztetésben és versenyszervezésben. Köszönet áldozatos munkájukért!

Szövetségi tagság:

- Magyar Karate Szövetség

- Magyar JKA Karate Szövetség

- Palóc Karate Szövetség